tirsdag 12. juli 2011

Annerledes fototur, dag 3

Morgenvask i bekk, havregrøt og kaffi. Vanlige morgenprosedyrer i campingbilen, men kl. 8 var jeg operativ i Kinsarvik. Antall pressefolk var noe redusert. Den første timen tok jeg noen filmsnutter i bygda og sendte til Scanpix. Det vi ventet på var at vrakdeler skulle fraktes til Air Lift-basen i Husadalen. Ryktene sa at de skulle komme i tolv-tida, men de kunne jo komme før. Så kl. 10 var jeg og to-tre andre fotografer på plass ved hangaren til firmaet. Fortsatt var det fotobegrensninger, men de mer erfarne gikk i forhandlinger med Air Lift-ledelsen. Gradvis ble noen av begrensningene lempet og etter et par timer ble vi invitert på særdeles god betasuppe og rundstykker. VG-fotograf Hallgeir Vågenes fortalte om sin vandring fra Øvre Eidfjord til helikoptervraket dagen før. Han brukte drøyt seks timer tur-retur, men fikk jo eksklusive bilder. Vågenes foralte at skadestedsleder virket imponert at noen hadde gått inn. Samtidig treget de andre fotografene; at de ikke hadde gjort det samme.
Adm. dir i Air Lift Johnny Skoglund fotfølges av NRK

Klokka ble ett og to. Det føltes som verdensmesterskapet i venting. Kraftige regnbyger forringet ventingen enda mer. Det var stor helikoptertrafikk, men vrakdeler så vi ingeting til. På kvelden skulle det være minnesamling for pårørende og venner i Kinsarvik kirke og presse kunne filme/fotografere kirkerommet i forkant. Klokka ble tre og fire. Først kl. 16.10 kom første helikopter med vrakdeler. 
Vrakdeler på vei

En halvtime senere kom siste løftenett med helikopter-rester. Jeg fikk akkurat noen bilder av "halen" før rask retur til Kinsarvik og sending av bilder og filmsnutter. 
Halen fra ulykkeshelikopteret

Fem røde roser og fem hvite lys i Kinsarvik kirke sitter fortsatt sterkt i minne. 
Kinsarvik kirke

Vaktsjefen på Scanpix sendte SMS og sa at NRK Dagsrevyen var desperate etter film fra vrakdelenes ankomst ved Air Lift sin base i Husadalen. Jeg registrerte jo at NRK-fotografen dro litt for tidlig fra basen. 
-Du får dra til satelittbussen deres og overføre filer, var beskjeden fra Jon. En time senere brukte Dagsrevyen nesten ett minutt fra Canon 7D-kamera. 
 TV 2 sendte fra plenen utenfor Kinsarvik kirke

Før minnesamlingen i Kinsarvik kirke

Soknepresten etter minnesamlingen

Klokka ti var jeg ferdig med oppdraget. Flere ti-talls bilder og filmsnutter var sendt over fjellet til Oslo i løpet av to døgn. Alle større mediehus abonnerer på Scanpix sine tjenester. Dermed blir bilder ofte brukt. 
Nesten umulig å vite hvor bildene tok veien, men jeg har registrert f.eks. forsidebilder i Bergens Tidende og Haugesunds Avis to dager på rad samt bilder i Dagbladet og Bergensavisen. Dessuten ble jo webbilder benyttet i stor grad, også av NRK og TV 2. 

I tillegg til et interessant oppdrag fikk jeg se andre fotografer i arbeid. Det er alltid mye å lære. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar