tirsdag 22. februar 2011

The American Dream

Tobeltelo
Fristelsen ble for stor.
Fem dager på Santa Maria, Azorene var definitivt vellykket med "hele" tre tobeltelo og ny antallsrekord av rødvingetrost (7 ind.) på øygruppen.
I 2010 ble det for første gang konstantert hekking av tobeltelo i Europa, nemlig på Santa Maria. For å fullføre mitt mål om å besøke alle de azoriske øyer, var turen kommet til Santa Maria. Håpet om å få se loene var selvfølgelig til stede, men da et par dager gikk uten observasjon falt forventningene betydelig. Derfor var det særdeles gledelig da jeg de tre siste dagene fikk se disse B-gjenglignende vadefuglene som normalt har sin utbredelse i Nord-Amerika. Til og med få observere at paret hadde noe på gang i år også, de paret seg et par ganger. Ellers var vestre deler av Santa Maria bare nydelig. Åpent kulturlandskap. Kunne minne om enkelte steder på Færøyene. Kommer tilbake til Santa Maria-blogg etter hjemkomst.
Meldinger fra "naboen" Terceira de siste ukene har berettet om en ny hegre for Western Palearktic, nemlig gulkronehegre. Den skal visst nok har vært på øya både da jeg var der i september og desember. I tillegg bl.a. bøffeland, indianerbekkasin og plystresnipe som nye arter siden mitt forrige besøk. Som alltid er det noe lettere krydder i tillegg. Så nest siste kvelden på Santa Maria bestilte jeg tur til Terceira via Sao Miguel. Planen var opprinnelig å ha et par dager nettopp på Sao Miguel før retur til moderlandet, men det blir nå kun et noe ubenyttet hotellrom og en leiebil som for det meste nå blir brukt til skyss mellom flyplass og hotell. I dag morges landet flyet litt sidelengs på Terceira grunnet stiv kuling. Hadde ikke bestilt overnatting for natta, men det pleier å være ledig på Residencial Branca i Praia. Kun 15€ natta får kompensere ubrukt hotell og leiebil på Sao Miguel. Så når feltklærne var antrukket, var det bare å begynne like utenfor "hotellet", Paul da Praia. Så gikk det slag i slag til det mørknet.
Bøffeland med vingerist. Ellers toppender, ringender og purpurhodeand (t.v)

En av 16 ringnebbmåker. Hettemåke i bakgrunnen

Ringnebbdykker

Gulkronehegre

Leiebilen ser ikke ut etter ti timers bruk. Den er sauset i møkk etter noe kjøring på noen sideveier med høy kufaktor. Godt det ikke stinker innvendig.
Den store spenningen var selvfølgelig om gulkronen var på moloen i byen Angra do Heroismo. I følgene rapportene har den helst vært aktiv etter solnedgang. Optimistisk ankom jeg lokasjonen allerede
kl. 14.30. I kuling og kraftig regn satt den på en molostein. Ikke lengre vekke enn at det ble noen greie fotos. Fuglen er litt som den "Grimme Elling", i voksendrakt blir den litt av et syn. The American Dream tas i natt.


Utdrag fra loggen 22. feb. 2011:
Bøffeland
3 ringand
Purpurhodeand
Amerikasothøne
16 ringnebbmåke (på ei mark)
Flekksnipe
Ringnebbdykker
Gulkronehegre
Plystresnipe

Puh! Kanskje flere må trekke pusten nå

Litt fra vår verdensdel:
Hvitvingesvartterne
Splitterne
Middelhavsmåke
Islom
Grønnstilk

Fant ikke:
Indianerbekkasin
Kanadahettemåke
Sotsnipe
Skogsnipe

Gadd ikke å lete etter:
Sandsnipe
Gulbeinsnipe
Amerikasandlo
Blåvingeand
1 kommentar:

  1. Gratulere Jan Kåre. Det blei nokre bye arter på deg.:-)

    SvarSlett