søndag 28. november 2010

Nest minst

Flere vindmøller rundt omkring, denne var også i drift
Øya Graciosa på Azorene betyr selvfølgelig "Den vakre" og ligger lengst nord av det midtre øyrike.
De drøyt 5000 innbyggerne bor på 62 km2 og livnærer seg primært på jordbruk og tildels fiske.
En del av de "religiøse" stedsnavnene tyder vel på at det i tidligere århundre var svært utfordrende å bo så isolert ute i Atlanteren. Folk trodde vel kristne navn gav ekstra beskyttelse f.eks for fiskere i enkle båter. Eller som beskyttelse mot pesten. Største byen Santa Cruz (Hellige kors) og landsbyen Bom Jesus (Gode Jesus) er gode eksempler.
Båten "Maria av Gud"

Santa Cruz, største byen på Graciosa

Graciosa er altså den nest minste øya på Azorene, er ralativt flat og høyeste punkt er på "beskjedne" 402 moh. Øya har nok oppstått etter vulkanutbrudd og det store krateret i sørøst er den største attraksjonen. Imidlertid blir det aldri store ansamlinger av turister.
Nederst i det store vulkankrateret "Caldeira". Omtrent i jordens indre.

Selv charterøya Sao Miguel, den største på Azorene, kan vel ikke defineres som noen turistmagnet og lille Graciosa får nok bare et prosenttall turister som kan telles på ytterst få fingre i løpet av et år. Til det ligger øya for isolert. Nå er det daglige flyavganger med naboøyene og turen tar bare noen få minutter. Det er flere overnattingsteder, flere (ukjente) leiebilfirma som også leier ut sykler og det er flere restauranter som bl.a. har varierende fiskeretter. For å understreke lave turisttall, har jeg bodd alene på hotellet. Jo, jeg vet at dette ikke er den mest besøkte tiden på året. Uansett kan turister oppleve fred og ro på "Den vakre".

Pløying med enskjærs treplog

Fyret ved Ponta Barca

Holmen Ilheu da Praia 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar