lørdag 4. september 2010

Vasser i vadere

Når en flokk på seks alaskasniper flyr rundt deg er min påstand at da kan du bare være på en lokalitet i Europa; Cabo da Praia, Terceira på Azorene. Før jeg utdyper litt mer håper jeg du blir med på en liten omvisning på øya.

Utsikt fra Sierra do Cume

Terceira betyr ”Den tredje” og fikk navnet fordi øya var den tredje som ble oppdaget i øygruppen for noen hundreår siden.
Tradisjonelt har nok folk livnært seg på jordbruk og fiske. Spesielt i østlige strøk øya er det et utrolig lappeteppe av beitemarker. Hvor mange km steingjerder som finnes, får vi nok aldri svar på. Dessverre er det gjort en god del skogplantning lengre vest og det usedvanlig vakre kulturlandskapet forsvinner gradvis der.
Som på de andre azoriske øyene er stort sett bebyggelsen langs kysten. Lett adkomst til havet er sikkert hovedårsaken, men tåken som særdeles ofte legger seg et par hundre meter over havnivået kan nok være medvirkende. Jeg har vært flere ganger på Azorene nå og vil påstå at det i snitt er tåke og tildels yr ”et stykke oppe i lia” minst to av tre dager. Nede på havnivå skinner sola og temperaturen kan godt være ti grader høyere. Da kan en skjønne at folk vil bo ”nede”. Imidlertid genererer tåka gode vekstvilkår i landbruket og derfor kjører bønder med melketank på pickup-en til fjells to ganger daglig. Kyrne går ute hele året og dermed er driftsbygninger unødvendige. Bøndene bruker dieseldrevne transportable melkemaskiner for å fylle tanken.

Utsikt fra Sierra do Cume. Portugals høyeste fjelltopp Pico på øya Pico kan skimtes i bakgrunnen

Motorvei gjennom jordbrukslandskap trenger nøyaktig skilting.

Ikke for motorvei. Et utdøende motiv.

Vaderlokaliteten Cabo da Praia svarer absolutt til forventningene. Selv om sjøen ikke kan observeres fra pyttene, ligger det så nært at tidevannet går inn og ut. Torsdag var det amerikasandlo, 6 sandsniper, 4 alaskasniper, 3 bonapartesniper og 1 gulbeinsnipe fra andre siden av Atlanteren. Og som nevnt innledningsvis den imponerende flokken med alaskasniper fredag formiddag. Som nevnt i forrige blogg er området ikke så stort, men det er vanskelig å estimere da fuglene flytter seg jevnlig til andre pytter. Så det kan godt ha vært seks alaskasniper torsdag også. Jeg praktiserer altså strengt telleregime. Fredag holdt det seg to tyrkerduer i området og det er visst nok en minibombe på Azorene
Bonapartesnipe

Sandsnipe

Overnattingsstedet Residencial Branco til 15 € er for øvrig helt OK. For all del enkle forhold, men det viktigste for meg er god søvn og en viss standard hygienemessig. Sover utmerket og klarer med glimrende med delt bad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar