tirsdag 8. juni 2010

Ulv og fire bjørner

..., men la meg gå litt tilbake.
Alaska dag 5,6 og 7.
Lørdag var vi på dagstur til Yukon River nord for Fairbanks på Dalton Highway (et par bilder ligger på forrige blogg). Fantastisk vær som selvfølgelig resulterte i en del myggbitt. Det var ikke så spenstig på fuglefronten utenom Red-tailed Hawk, noen Cliff Swallows og ringender. Imidlertid var det stort å se en bit av denne kjente elva.
Søndag kjørte vi tvers over hele Denali Highway, 220 km på grusvei. Målet var å få se den flotte Smith`s Longspur, men det maktet vi ikke. Biotopen på østre del av veien kunne minne om deler av Finnmark eller Hardangervidda. Pygmesnipe, de fleste Alaska-parulaene, en rekke spurvearter, gulbeinsniper, trompetersvane, men også "norske innslag". Fjelljo, svømmesnipe og lappspurv. Fuglekikker Øystein Nilsen på Utsira sa humoristisk før jeg reiste at:
-Du kan like godt dra til Finnmark for det er de artene som er i Alaska.
Her er et lite galleri på arter innenfor en radius på 50x50 meter på Denali Highway som ikke akkurat styrker Øysteins morsomme teori.
Fox Sparrow


To i samme tre. Savannah Sparrow (t.v) og Amerikan Tree Sparrow


Yellow Warbler


Wilson`s Warbler

Mandag var vi på busstur i Denali National Park. Igjen en dag på grusvei, over ti mil. Det må vel kalles en smule turistifisert og Big Business. Denali er jo bl.a. kjent for sine bjørner og for utsikten til USA`s høyeste fjell Mount McKinley, 6194 meter. Det reklameres med at det er lettere å se bjørner enn fjellet og det stemte. Vi så fire bjørner, en halvsovende ulv og en rev. I tillegg reinsdyr, jaktfalk og flere kongeørner. Kun reinsdyrene var på "skuddhold" med kamera. Vi så dessverre kun foten av Mount McKinley.
Tirsdag er vi klar allerede i bussen kl. 05.30 og forhåpentligvis vil grytidlig avgang generere bjørnebilder på nært hold. I allefall hadde første bussen i dag bjørner tett på.
Bjørn og jeg har nettopp avsluttet en solid Spare Ribs-middag. Ca 40 cm. ribbe ble i meste laget.

2 kommentarer:

 1. Men brushaner fant du ikke?

  Holder en knapp på Finnmark, jeg for min del. Er ikke misunnelig i det hele tatt.

  Men fine artsbilder, så langt kan jeg strekke meg.

  Ellers:

  Fox Sparrow = revespurv, savannah sparow = musespurv, American tree sparrow = bjørkespurv, yellow warbler = gulparula, Wilson's warbler = kalottparula.

  Alle norske nvn er tilgjgengelige på NOFs nettside www.birdlife.no.

  SvarSlett
 2. Ja, vi kunne gjort bedre reserch på norske navn.
  Skal prøve med skjerpings, men så er det den verdifulle tiden da.

  SvarSlett