tirsdag 15. juni 2010

Barrow - for spesielt interesserte

Alaska 14.-15. dag.
Barrow i Alaska på 71 grader N og 156 grader V er USA sin nordligste by. I 2007 var det i følge Wikipedia 4000 innbyggere, ca 60 % av urfolket inuitter, Det opprinnelige navnet Upeagvik betyr "stedet man jakter snøugler". Tundralandskapet er flatt med mange småvatn rundt omkring. På Point Barrow, like nord for byen møtes Chukchi- og Beaufortsjøen henholdvis fra vest og øst. Det er i snitt 324 dager i året med frost og kaldeste målte temperatur er -48,9. Høyeste er 26,1. Selv i juli er det målt ned mot ti minus. Det faller i snitt bare litt over 100 mm nedbør årlig.

Inuittene har levd av fangst og fiske i alle år og tradisjonene er fortsatt i hevd. Sist i dag fikk vi avslutningen på en feiring på siste hvalfangst. Her var både unge og eldre med på kalas på stranda. Gamlemor med rullator slet seg fram i den løse sanden

Noen ti-tusen turister kommer til Barrow årlig og du kan kun komme med fly. Alaska Airways bruker Boeing 737-400 Combi der gods og passasjerer fraktes inn fra Anchorage og Fairbanks. Det er 3-4 steder for overnatting og en håndfull spisesteder. I den grad det er nødvendig med leiebil på de kanskje 35 km grusveiene, kan det fikses via hotellene. Supermarkedet er stort og innholdsrikt. Byen har et relativt nytt og innholdsrikt inuittsenter med utstillinger o.l.
I de siste årene har mange fuglesupportere og fuglefotografer kommet til byen, primært i juni. En del sjeldne vadere og ender kan observeres her, bl.a rødlistearten brilleærfugl. I den mørke årstiden kommer turister for å nyte nordlyset.

"Beste vestkant"

Kinarestauranten. Grusomt ute, bedre inne, men knallgod mat.

Hav-is så langt øye rekker. Fangstbåter nær stranden.

Kaldt. Tåke fryser til is på flyplassgjerdet

Skrot. Rundt de fleste husene "flyter det". Her er det noenlunde bra

Påstand. Mange av containerne er tagget med "info", ordtak og humor

Lykkefuglen. Firmannsbolig for snøspurven.

Kun grusveier. Vatnes mange ganger om dagen for at støvet skal ligge.

Kun ramma. Mange biler er uten registreringsnummer.

Fint ferdig. Rekka med brusautomater var dobbelt så lang.

For mye Cola? Hjelpen er alltid nær.

Kunstgress nødvendig. Fotballbanen til Barrow Whalers.

Også her. Adventister, baptister, mormonere og presbyterianere.

Verdens vakreste? Snøsmeltning og flom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar