søndag 9. mai 2010

Sjeldne "fugler"

09.05.2010. KLM (Boeing 747) fløy rett over huset i Haugesund på vei til Los Angeles, USA

I mange år har vi sett fly passere Haugalandet enten på vei ut i havet eller i motsatt retning. Vi har vel regna med at det var fly til Island og USA, men aldri fått noe bekreftelse. For vel et år siden ble jeg tipsa av Rune Solevåg på Utsira at det fantes en flyradar på nettet. Jeg sjekket denne og det ble snart en ekstra dimensjon for noen av oss som er interessert i vinger høyt oppe.

Etter kort tid fant jeg ut at diagonalen Kristiansand til Haugesund er det beste området i Norge for å observere fly til og fra "langtvekkistan". Vanligvis passerer det daglig fly fra København, Polen, Israel, Dubai og Qatar på denne strekningen.

Det var merkelig å følge radaren for en liten måned siden da alle flyene var askefaste. Da var det ikke ett fly i lufta over Europa, mens det ligger ofte på 700-800 til en hver tid på dagtid.

09.05.2010. Skjermbilde av flyradar. Klikk på ett av flyikonene og du får opp info om flyruta

De siste dagene har askeskyene fra Island truffet sørlige Europa og mange interkontinentale fly har lagt om rutene og brukt luftrommet over Sør-Vestlandet til en rekke destinasjoner i nord- og mellom- Amerika. Fly til og fra London, Frankfurt, Paris, Zürich, Wien, Amsterdam, Instanbul.

De to mest ekstreme jeg har sett og dokumentert, er flyene på de to bildene nedenfor. Billedkvaliteten er av naturlige årsaker ikke de aller beste.

09.05.2010. Air India-fly på vei fra New York,USA til Mumbai, India.

08.05.2010. KLM (Boeing 747) fra Amsterdam på vei til Mexico City, Mexico.

Aktuelle linker:

Flightradar

Radarvirtuell

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar