tirsdag 2. mars 2010

Skogens Tom & Jerry

En kort sjekk av en liten gammel løvskog på Bokn forleden, gav fine opplevelser med to fuglearter som har lite til felles.
Kattugle raster i pipe, Bokn. Ultimo februar 2010
Tom jakter i mørket, mens Jerry er dagaktiv. Så i min "tegnefilm" er det ikke noen nærkontakt mer enn at de ser hverandre i forbifarten. Uansett er kattugla skogens Tom. Lat om dagen og aktiv om natta. Tar ei mus på bakken eller en trost på nattekvist.

Utenom fuglekongen, er trekryperen skogens spedeste fugl. Veier max 10-11 gram og kan sammenlignes med ei grå mus som anonymt klatrer på trestammen. På utrettelig jakt etter insekter som gjemmer seg i og under barken. Den følger ofte meiseflokkene og får dermed en viss beskyttelse. Dessuten er trekryperen så godt kamuflert at spurvehauken lettere får en "biff" fra de fargerike meisene.

Begge artene hekker i gamle løv- og barskoger i Sør-Norge. Dessuten kan Tom finne reirhull i parker, på gårder og i større hager. Jerry har ofte reiret bak løsnet bark, i et splintret tre, i kasse eller på mer sære steder. Som i Danmark der det sikkert var spennende for trekryperungene å få vokse opp på undersiden av et bebodd hønsehaukreir.

Kattugla får av og til oppmerksomhet i lokalaviser etter å ha ramla ned i ei pipe. Trekryperen skaper definitivt ikke overskrifter. I så fall, hva skulle det vært?

Hva har de felles? Utenom nebb, vinger og fjær, ikke mye. Men fargen på fjærpryden er jo påfallende lik.
Trekryper på stadig jakt etter insekter, Bokn. Ultimo februar 2010


3 kommentarer:

 1. Jeg liker de verbale bildene like godt som de canonbaserte (?)... kjekt å lese!

  SvarSlett
 2. Hei!
  Jeg oppdaget akkurat bloggen din, og syntes du har fine bilder og artig tekst, så jeg har begynt å følge den og lagt den til min bloggliste på http://lynvingen-photos.blogspot.com/

  Særlig uglebildet med det sløve blikket var fint! Forresten så likte jeg bildet "fargerik historie" i forrige innlegg også veldig godt. Godt sett!!

  Birgit

  SvarSlett