fredag 19. februar 2010

Fine farger på Føynå

Rutebåten "Røværskyss" like før ankomst ved Feøy kai

Kun 20 minutt fra Haugesund ligger "sørlandsidyllen" Feøy (Føynå). La det være sagt med en gang; jo flere hytter som blir bygget i strandsonen der, jo mindre idyll blir det. Det bor noen ti-talls fastboende her, mens antall folk øker betraktelig i hyttesesongen. Allerede hundre meter fra kaien passeres det morsomme "Fare for padde"-skiltet. Trolig det eneste i landet. 


Et lite stenkast lengre fremme er det en vik med isflak som blir brutt opp og formet runde av tidevatnet. Dette er jo et uvanlig syn så langt til havs. Isflakene har ikke direkte sollys og bildene blir litt grå, men minutter senere er sola så høyt at det begynner å bli fargerikt fellesskap. Jeg finner plutselig speilingen av et rødt hustak mellom flakene og i forgrunnen speiler den blå himmelen seg.Jeg dro jo primært for å sjekke fuglelivet på Karmøys utpost i vest. Dessverre er det ytterst sjeldent at fuglekikkere drar til Føynå. Hvis Utsira ikke eksisterte, hadde nok en god del reist til til Karmøy-holmen  på jakt etter sjeldenheter. I løpet av de 3,5 timene så jeg 27 arter med to havørn som det beste. Åtte ande-arter er heller ikke så værst. Februar er selvfølgelig ikke det beste tidspunktet for fugleobservasjoner, men når landskapet og været er  vakkert, er jo bare en glede å være ute. Til og med i et bilfritt samfunn.

Fargerik historie. Tresiloen var sannsynligvis utgått på dato 

Denne traktoren var også pensjonist

Traff en villsaubonde som engasjert rapporterte at gråspurvene var returnert til Føynå etter å ha vært fraværende i årevis. Den samme tendensen har vi sett på naboøya Røvær. De siste årene er villsauene blitt vanlige på Føynå. Helt fra dagen jeg oppdaget de første villsauene på Utsira, har jeg vært utrolig fascinert denne sauerasen. De er så fotogene, men er ikke alltid lett å få bilder av. Derfor kreves det litt tålmodighet og da blir gleden av å få noen blinkskudd dessto større. 140 villsauer i en flokk er nesten i meste laget. Aldeles lydløse. Imidlertid var de påfallende tamme. Dessverre hadde jeg ikke noen telelinse med, så det ble kun noen flokkbilder.

Om du ikke føler noe stort behov for å se på fugler eller oppleve "Sørlandsidyllen", så dra nå dit på leit etter villsauene. Rutebåten går fra Indre kai i Haugesund flere ganger til dagen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar