torsdag 24. desember 2009

Liten juleskvett

I stede for en tradisjonell julehilsen, blir det i år en "juleskvett".

23. desember 2009 var så bra på Karmøy at jeg ikke fikk tid til alle fotomulighetene (se bloggen fra i går). Derfor ble det 2-3 timer på "vestsiå" også Juleaften. Satte meg ned på Stavasanden og fikk raskt nærkontakt med svartstrupe-hannen. Den bevegte seg fram og tilbake på den snøfrie delen av sanden og passerte flere ganger på fint fotohold. Stilte opp et kamera på stativ for den var bare nødt til å sette seg der, men den kunne jo ha vendt godsida mot fotografen da.

For de som ikke er så fuglekyndige, er svartstrupen en sjelden hekkefugl i noen av lyngheiene på Vestlandet. Sannsynligvis er det skotske svartstruper som flyr for langt under vårtrekket og havner på vår side av Nordsjøen. En del av disse finner akseptable hekkeområder og noen overvintrer. Blir vintrene harde langs Vestlandskysten, merker en nedgang i hekkebestanden.

På 1980-tallet var det en viss diskusjon i det norske ornitologiske miljøet om svartstrupet buskskvett skulle endre navn til lyngskvett. Argumentasjonen var at da ble navnet mer likt den mer kjente slektningen buskskvetten samt at det sa noe om biotopen den frekventerer. Det endte med at den fikk navnet svartstrupe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar