fredag 9. oktober 2009

Røvær 09. oktober 2009


Endelig et stille dag. Etter 12 dager på Utsira var jeg klar for Haugesunds beste vestkant. Det var fine høstfarger på noen av løvtrærne, bl.a. innenfor Kråkevågen (bildet over). Utsira har over hundre fuglekikkere i uke 40, Røvær har i beste fall 1 (en) en dag. Forklaringen er selvfølgelig at Utsira som oftest er langt bedre fuglemessig enn sin mindre nabo i nordøst. Men når en går i land på Røvær er øya jomfruelig. På Sira er omtrent øyas minste busk og største plantning sjekket av flere før hanen galer. Hvis Utsira ikke eksisterte, hadde Røvær hatt et betydelig besøk av fuglekikkere om høsten.


Så til dagens observasjoner:
39 arter med kvartbekkasin som kanskje den beste. Ellers er 4 møllere bra (bilde over). Videre flaggspett, vintererle, ringtrost, 14 bergirisk og 60 snøspurv.
Dessuten ble "hele" 6 skjærer observert. I flere år har vi loggført 2-4 skjærer, men i dag var det minst 6. For et par ti-år siden var det ca. 15 skjærer på Røvær, men i de siste har altså antallet gått ned. Vi har trodd at de resterende kanskje var av samme kjønn og dermed ikke var reproduserende. Men etter de 6 i dag vil jeg tro at i alle fall et par har hekket, eller at nye har ankommet (noe tvilsomt). Det er over 20 år siden forrige skjære med sikkerhet ble observert på Utsira.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar